Blog

Smile Sport in de media

Karatekampioen 25 jaar roerganger bij Smile Sport

Smile Sport staat de komende jaren een flinke uitdaging te wachten. Het gebied rond de sportschool, die gehuisvest is in het voormalig gebouw van de Lieven de Keyschool aan de Korte Verspronckweg, staat op de nominatie om ontwikkeld te worden voor woningbouw. Kenneth en Daan Leeuwin zouden heel graag hun huidige locatie willen behouden. En dat geldt ook voor hun ruim duizend klanten.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Smile Sport van het Badmintonpad naar de huidige plek verhuisde. Leeuwin hoopt dat de sportschool na de herinrichting van het gebied met woningbouw ergens in deze buurt kan terugkomen.

 

Smile Sport in de media

Verhuizingen

Smile Sport is vaker verhuisd. ,,De vorige verhuizing was nodig ook’’, vertelt Kenneth – bijna 59 jaar – na zijn zoveelste sportles. ,,We zakten bij het Badmintonpad op het laatst letterlijk door de vloer heen. En ook het dak waaide ervan af. Bovendien hadden we veel problemen met bijvoorbeeld de riolering. Vergeet niet dat het eigenlijk gewoon een houten keet was, die eerder dienst deed als clubhuis van een zwemclub. Toen met de bouw van de Badmintonhal werd aangevangen, was het voor ons tijd om te vertrekken.’’

De nieuwe plek bleek een schot in de roos. Wat bij binnenkomst in de sportschool opvalt is de sfeervolle inrichting. Een industrieel aanzicht met een djembé, piano en houten beelden. Maar ook oude speeltoestellen die vroeger in het gymlokaal van het voormalige schoolgebouw stonden. Het geheel doet natuurlijk aan. ,,Toen we nadachten over verhuizen, hebben Daan en ik ook op een rijtje gezet wat we nu eigenlijk wilden met ons bedrijf. Wij vinden het belangrijk dat het onze klanten geen moeite kost om naar ons toe te komen. Het mag niet alleen om afvallen gaan bijvoorbeeld. Ons uitgangspunt is dat je bij ons plezier moet hebben. Een trainer is daarom ook geen trainer; het is een entertainer.” ,,En dat slaat aan; door onze inrichting hebben we meerdere keren in vakbladen gestaan als bijzondere sportschool’’, vult Daan aan.

De combi Daan-Kenneth blijkt prima te werken. Daan lacht: ,,Kenneth is van de body en ik ben van de mind. Met onze inrichting willen we die sfeer creëren. Dat is ons concept. We noemen het ‘Spirits and Sports’. We zetten erop in dat mensen hun zintuigen gebruiken of gaan gebruiken.’’ En dat klopt; bij binnenkomst ruikt het lekker, je voelt je welkom en uit de sportzaal hoor je geen keiharde beats. Bellen in de sportzaal is verboden en er zijn ook geen televisies te zien. ,,We hebben wel eens nieuwe klanten gehad die zich af vroegen of ze wel goed zaten. Ze waren namelijk op zoek naar een sportschool’’, zegt Kenneth vol trots.

Kenneth heeft veel ideeën en is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Een van zijn creaties is Kick-Fun, waarbij karatetrappen gegeven worden tegen een bokszak, die op een standaard staan. Het is niet zo vreemd dat juist Leeuwin de grondlegger is van dit fitnessproduct. In 1988 en 1990 was hij namelijk wereldkampioen karate en in 1984 1985 en 1986 pakte hij de Europese titel.

Bijlmerramp

De aanleiding en gedrevenheid van Kenneth om karate te gaan beoefenen zijn terug te leiden naar zijn jeugd. ,,Ik woonde vroeger in de Bijlmer, precies op de plek waar het vliegtuig van El Al zich in 1992 in die flat boorde. Toen was ik al weg daar, maar ik zag heel veel dingen die het daglicht niet konden verdragen. Het was mij wel duidelijk geworden dat ik een ander leven voor mezelf wilde creëren.’’

Hij herinnert zich zijn schoolagenda nog uit die tijd. Daarop had hij met dikke stiften passende teksten als ‘ik ga wereldkampioen worden’ geschreven. ,,Ik moest die ‘getto’ ontvluchten. Af en toe werd er afgerekend in het criminele circuit. Ze gooiden de mensen van tien-hoog naar beneden. Dat wilde ik absoluut niet. Ik had me toen al voorgenomen het anders te gaan doen in m’n leven. Ik wilde me bewijzen en heb altijd hard gewerkt.”

Hij heeft het letterlijk en figuurlijk ver geschopt in zijn sport en dat heeft hem veel gebracht. Tijdens zijn sportcarrière volgde hij een opleiding aan het CIOS. Zijn eerste werkgever na zijn actieve sportcarrière was Aarts Sport. Hij kwam er al heel snel achter dat hij zelf ook die lessen kon geven en begon met Daan aan hun gezamenlijke droom.

Sinds die tijd werken ze er dagelijks aan om hun missie en visie uit te dragen. ,,Het gaat wat dat betreft nog steeds om kracht, coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen en snelheid. Ook dit cross-circuit, waarbij je in korte tijd heel intensief bezig bent, komt uit mijn koker. UFSC heet dat.

Ultimate Fight Strenght Conditiony’’, legt Kenneth uit, terwijl het ‘rondje’ laat zien. ,,Maar je kunt hier ook pilates, yoga, fitchallenge en obstical gym doen. Buiten ligt namelijk een stormbaan, waar we onze deelnemers klaarstomen voor de Viking Run of Mudmasters. Met sommige groepen gaan we zelfs naar het buitenland voor dergelijke krachtmetingen.’’

Kenneth en Daan zijn allebei vrijwel dagelijks bij ‘Smile’ – zo noemen ze liefkozend de sportschool –te vinden. Inmiddels maakt dochter Soraya ook al weer tien jaar uit van het team. Ze begon met danslessen deed daarna de dansacademie en werd intern opgeleid tot trainer en personal trainer. In totaal werken bij Smile Sport 25 vaste medewerkers. ,,Wij vinden onderling contact heel belangrijk. Door de sfeer wordt iedereen meteen opgenomen in de club. Je kunt het ook een community noemen, we willen blijven verbinden.’’ En in die opzet is het tweetal meer dan geslaagd. ,,We hebben inmiddels tien Smile-babies, inclusief ons eigen kleinkind’’, zeggen beiden in koor vol trots.

Met dit team zouden de ‘Leeuwinnen’ Smile Sport graag op dezelfde wijze op dezelfde locatie in hun – tegen die tijd – derde behuizing voort willen zetten. Kenneth en Daan tot slot: ,,We hebben al contact met de gemeente hierover. Die zijn enthousiast. En wij natuurlijk ook. Smile Sport is dan klaar voor de volgende 25 jaar.’’

Bron: Marcel Tabbers & Haarlems Dagblad